You are here

ВЕСИЋ СА КОМЕСАРОМ ЗА ТРГОВИНУ ВЕЛИКЕ БРИТАНИЈЕ: ОБОСТРАН ИНТЕРЕС ЗА УНАПРЕЂЕЊЕ САРАДЊЕ ДВЕ ЗЕМЉЕ

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Горан Весић угостио је данас комесара за трговину Велике Британије задуженог за Европу Крира Бартона, са којим је разговарао о могућностима за унапређење сарадње две земље, и позвао британске компаније да улажу у Србији.

Састанку у Влади Републике Србије присуствовала је и амбасадорка Велике Британије у Београду Шан Меклауд.

Весић и Бартон су констатовали да постоје значајне могућности за додатна улагања Велике Британије у Србију.

“Важно је да ојачамо везе Србије и Велике Британије. Били смо савезници кроз историју, и морам да нађемо начине да унапредимо сарадњу и да покушамо да боље разумемо једни друге”, рекао је Весић.

У том смислу, навео је да српски авиопревозник, “Ер Србија”, као најбоља компанија у овом региону, обавља директне летове на линији Београд – Лондон, на којима је попуњеност одлична.

Бартон је истакао да постоји обострана жеља за додатним унапређењем односа Србије и Велике Британије, додајући да је у последњих неколико година већ забележен значајан раст трговине између две земље.

Министар Весић је представио најзначајније пројекте који се изводе у Србији или се њихова реализација ускоро очекује, уз позив британским компанијама да улажу у Србији.

Весић је напоменуо да се поред изградње брзе пруге Београд – Будимпешта, на којој ће железнички саобраћај кренути од средине 2025. године, очекује реализација пројекта изградње брзе пруге Београд – Ниш, пројекат вредан 2,7 милијарди евра.

Навео је да ће до краја ове године бити расписан први тендер и позвао и британске компаније да на њима учествују.

“Биће нам драго да се пријаве и британске компаније. Тендер је бити транспарентан, и увек је добро да постоји конкуренција”, рекао је министар.

Навео је да су у току преговори са Северном Македонијом као и да се очекују разговори са Грчком, Турском и Албанијом, о даљем ширењу брзе пруге преко Скопља до Солуна, Истанбула као и од Скопља, ка Тирани.

Такође, напоменуо је да је у плану градња брзе пруге Београд – Загреб – Љубљана – Беч.

“Наша идеја је да се повежемо са суседима, односно са Европом, железницом. Уколико су британске компаније заинтересоване за ове пројекте, добродошли сте”, рекао је Весић.

Комесар Бартон је позвао министра Весића да посети Лондон, како би британским компанијама представио све могућности за сарадњу, којих је, како је констатовао, много.

“Желимо јаче везе Велике Британије и Србије. Присутни смо и активни у овом региону и желимо да помогнемо и у Србији”, рекао је Бартон.

На састанку је било речи и о изградњи метроа у Београду, као и о пројекту дигитализације путева у Србији, у чему би, такође, просто могле да пронађу и британске фирме.

Амбасадорка Меклауд и комесар Бартон су на почетку састанка министру Весићу и свим грађанима Србије изразили саучешће због трагедија које су прошле седмице потресле земљу, наводећи да саосећају у болу са породицама убијених у две пуцњаве.