You are here

ВЕСИЋ СА МИНИСТРОМ БЕШТОМ О УНАПРЕЂЕЊУ САРАДЊЕ СРБИЈЕ И ФРАНЦУСКЕ

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраcтруктуре Горан Весић разговарао је данас са француским министром задуженим за спољну трговину, економску промоцију и француске држављане у иностранству Оливијеом Бештом о додатном унапређењу сарадње две земље, посебно у области саобраћајне инфраструктуре.

Министар Весић је истакао да Србију и Француску вежу вишедеценијски добри, пријатељски односи, политички и економски, те да у Србији већ успешно послује један број француских компанија.

Подсетио је да су управо компаније из Француске ангажоване на неким од најважнијих пројеката у Србији – изградњи београдског метроа, постројења спалионице у Винчи, док је Ванси концесионар аеродрома „Никола Тесла“.

„Наши економски односи су напредовали у последњих неколико година. Француска агенција за развој у Србији учествује и у реализацији пројекта ЛИИД, у оквиру којег је опредељено више од 300 милиона долара за развој локалних самоуправа. Такође, компаније попут Шнајдер Електрика већ годинама послују у нашој земљи“, констатовао је Весић.

Министар је истакао да Србија жели да постане саобраћајно чвориште у региону, али и шире.

Управо због тога, ради це на изградњи наставка брзе пруге до Суботице, и даље до Будимпеште, планира градња брзе пруге до Ниша и даље ка Скопљу, као и ка  Загребу, Љубљани, Бечу и Милану, уз обнову више од 2.000 километара пруга, док се гради више од 800 километара ауто-путева и брзих саобраћајница.

Весић је позвао и фарнцуске компаније да учествују на будућим тендерима, пре свега у области железничке инфраструкуре.

„У бизнису нема пријатељства, али Француска јесте наш пријатељ и увек сте добродошли у Србију“, поручио им је министар Весић.

Такође, указао је и да национални авио-превозник „Ер Србија“ једна од најбрже растућих у региону – превози све већи број путника и шири мрежу дестинација, додајући да је компанија веома задовољна сарадњом са француским „Ербасом“ и АТР-ом.

Уз захвалност на срдачном пријему, министар Бешт је рекао да француске инвесцитије у Србији раније нису биле у складу са традиционалним пријатељством две земље, због чега је председник Емануел Макрон 2019. године формулисао Стратегију за Западни Балкан, у чијем је средишту управо Србија.

„Желимо да наставимо сарадњу у том духу и желимо што бржи приступ Србије Европској унији“, поручио је Бешт.

Навео је да постоји занитересованост француских компанија за улагања у области авио-саобраћаја, те приметио да би „Ер Србија“ могла да буде важно ваздушно чвориште југоисточне Европе.

Весић и Бешт су разговарали и о могућностима за сарадњу и улагања, када је реч о изградњи постројења за пречишћавање отпадних вода.

„Сви наши заједнички пројекти помажу даљи развој Србије, како би била кључна земља у региону, када постане пуноправни члан Европске уније“, закључио је Бешт.

Састанку у Влади Србије присуствовао је и амбасадор Француске у Србији Пјер Кошар, а након сусрета двојице министара, Весић се сусрео и са представницима удружења француских компанија – МЕДЕФ.