You are here

ВЕСИЋ СА НОВИМ АМБАСАДОРОМ ВЕЛИКЕ БРИТАНИЈЕ О УНАПРЕЂЕЊУ САРАДЊЕ

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић састао се данас са новим британским амбасадором у Србији Едвардом Фергусоном, са којим је разговарао о унапређењу билатералних односа и сарадње две земље.

Министар је на састанку, одржаном у Влади Србије, пожелео срдачну добродошлицу британском амбасадору, уз жеље за успешан мандат и пријатан боравак у нашој земљи.

Саговорници су се сагласили да постоји пуно простора за унапређење сарадње посебно у области инфраструктуре и транспорта, а било је речи и о побољшању културне сарадње.

Весић је рекао да Србија интензивно гради пруге и да се улажу велика средства у обнову железница и регионално повезивање уопште, те између осталог поменуо изградњу брзе пруге између Београда и Будимпеште која ће бити завршена 2025. године.

Такође, подсетио је да је недавно потписан споразум о првој транши инвестиционог гранта за изградњу брзе пруге Београд-Ниш, у оквиру финансијског пакета за железнички Коридор 10 и истакао да ће изградња те пруге укупно коштати око 2,7 милијарди евра од чега је 610 милиона грант ЕУ.

Амбасадор Фергусон је рекао да су односи две земље добри, али да има пуно постора да буду још бољи.

Истакао је да постоји велика могућност за инвестирање у Србију и да би британске компаније требало да буду више присутне на српском тржишту, нарочито када су у питању транспортни пројекти, али и учешће у грађевинским пословима.

С тим у вези, на састанку је било речи о томе да се у наредном периоду у Лондону организује састанак на коме ће британским привредницима бити представљени инвестициони потенцијали Србије и пројекти чија је реализација у плану.

Говорећи о развоју културне сарадње, Весић је констатовао да би могло доста да се уради по том питању и да би то могло бити од изузетне помоћи на пример студентима са чиме се британски амбасадор сложио и напоменуо да је повратак “Бритиш ервејза” на српско тржиште одлична вест која би могла управо да помогне у правцу развијања ових односа.

Током састанка саговорници су разменили пригодне поклоне, па је тако министар добио књигу о Флори Сендс, која се борила на страни српске војске у Првом светском рату, док је амбасадор на дар добио књиге о Београду министра Весића.