You are here

ВЕСИЋ СА ЖИОФРЕОМ О УСАГЛАШАВАЊУ ЗАКОНА СА ТЕКОВИНАМА ЕУ

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић и шеф Делегације Европске уније у Србији Емануеле Жиофре разговарали су данас о усаглашавању закона из области транспорта и инфарструктуре са правним тековинама Европске уније.

 Састанак је уследио као наставак активности у усклађивању прописа Србије са ЕУ, након што је министар Весић прошле седмице боравио у посети Бриселу.

 У Србији ће бити усвојен сет закона из ресора Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, који ће бити потпуно усклађени са прописима ЕУ, рекао је министар Весић.

То ће значити да ће Србија предузети даље, важне кораке у приступним преговорима за поглаваља 14 и 21, која се тичу транспорта, а која су 2021. године отворена у оквиру Kластера 4, у преговорима Србије и ЕУ.

Министар Весић и амбасадор Жиофре разговарали су и о формирању заједничке Kомисије за праћење пројеката које финансира Европска унија.

Ту комисију сачињаваће представници Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Делегације Европске уније у Србији, Министарства за европске интеграције и свих субјеката који учествују у реализацији пројеката.

Циљ те иницијативе је да се убрза имплементација свих пројеката које финансира Европска унија у Србији.

 

 Министар Весић је такође представио будуће пројекте у области саобраћаја који су од важности за Србију попут регионалних пруга. Разматране су начелне могућности укључивања ЕУ у низ инфраструктурних пројеката у Србији, на шта је амбасадор Жиофре истакао подршку ЕУ кроз Инвестициони оквир за Западни Балкан. Економско-инвестициони план Еворпске комисије предвиђа значајан инвестициони пакет за Србију.

 

 Министар Весић захвалио се амбасадору Жиофреу за опсежну подршку ЕУ за реконструкцију пруге Београд – Ниш.

 

 Састанку у седишту Делегације ЕУ у Србији присуствовали су помоћница министра за међународну сарадњу и европске интеграције Тања Поповић, државни секретар Владимир Џамић, шеф Одељења за сарадњу Делегације ЕУ Никола Бертолини, шеф Одељења за инфраструктуру, зелену агенду, повезаност и пољопривреду Сакеларис Хоурдас.