You are here

ВЕСИЋ СЕ У ПЕКИНГУ НА МАРГИНАМА ФОРУМА САСТАО СА КОЛЕГАМА ИЗ УАЕ, СУДИЈСКЕ АРАБИЈЕ, АЗЕРБЕЈЏАНА, ШРИ ЛАНКЕ…

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић данас се на маргинама Форума одрживог транспорта састао са више министара са којима је разменио искуства и идеје у овој области и договорио посете.

„Имао сам билатерални састанак са министром дигиталног развоја транспорта Азербејџана Рашадом Набијем и разговарали смо о њиховим компанијама које раде у Србију, пре свега о Азвирт –у који ради добар посао у нашој земљи. Такође, смо разговарали о томе како ћемо додатно да обезбедимо дозволе за наше превознике, како наше тако и азербејџанске. Разговарали смо о односима наше две земље. Ми са Азербејџаном имамо добре односе и као што знате председник Азербејџана је боравио у Београду, а наш председник Александар Вучић је потом посетио ову земљу“, рекао је он након седнице.

Поред тога, министар Весић се састао и са министром транспорта Уједињених Арапских Емирата.

„Нама су УАЕ пријатељска земља и они су земља са којом имамо одличну сарадњу и немамо ниједно отворено питање, тако да је то био пријатељски разговор и на њему смо констатовали шта све радимо и шта све можемо заједно у будућности“, додао је он.

Весић је разговарао о сарадњи и са министром из Саудијске Арабије и најавио посету тој земљи.

„Саудијска Арабија планира да гради велики број брзих пруга. Њихов министар је био у посети Србији како би видео шта ми радимо по том питању.То је прилика за наше компаније и наше пројектне бирое да посете Саудијску Арабију и да евентуално добијемо посао за ЦИП, али и за друге пројектне бирое, као и за наше компаније које сада раде на пругама и који би могли да раде у другим земљама, као на пример у Саудијској Арабији“, рекао је министар.

Поред тога разменио је мишљење и искуства са министрима из Шри Ланке, Вијетнама и Узбекистана.

Он је додао да се на конференцији и на састанцима говорило и о доступности јавног превоза.

„Ако желимо да смањимо број возила, морамо да градимо више пруга, морамо да учинимо јавни превоз доступнијим људима, јер у том случају неће се користити аутомобили“, рекао је Весић наводећи пример Кине и Пекинга у коме се пре седам, осам година није видело небо од смога, а данас је сасвим другачији град.

„Урадили и уложили огромне напоре када је у питању заштита животне средине, и сигуран сам да 40 до 50 одсто аутомобила има зелене таблице, што значи да су електрични и можете да видите да када постоји снажна воља ствари могу да се мењају. Мислим да и ми то исто радимо и ово је добра прилика да заједно сарађујемо“, истакао је Весић.

На састанцима су били присутни и чланови делегације државни секретари Владимир Џамић и Михајло Мишић, помоћници министра Тања Поповић и Иван Дивац, специјални саветник Добрила Понорац, шефица кабинета министра Александра Аћимовић и извршни директор  АД„Инфраструкутре железнице Србије“ Милан Нововић.