You are here

ВЕСИЋ: ШУМАДИЈА ДУГО БИЛА ЗАПОСТАВЉЕНА, УЛАЖЕМО У ИНФРАСТРУКТУРУ ЗА РАЗВОЈ ОВОГ КРАЈА

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић обишао је радове на реконструкцији деонице пута између Крагујевца и Тополе, у селу  Трнава, и уз констатацију да је Шумадија деценијама била запостављена, најавио знатно већа улагања у инфраструктуру - у ауто-пут Карађорђе, који значи живот за тај крај, али и у локалне путеве, који нису мање важни.

На путу између Тополе и Крагујевца, обнавља се деоница од места Божине до села Овсиште, у дужини од 5,4 километра.

„Знају људи овде у како је лошем стању био овај пут, који је, иначе, градио још краљ Александар Карађорђевић, 1932. године, у пуном профилу. Тада је изградња путева показивала колико је напредовала Краљевина, као што сада изградња путева и брзих пруга показује колико напредује Србија“, рекао је министар Весић.

Навео је да ће радови на тој деоници бити завршени до краја године, а следеће године радиће се последњих пет километара до саме Тополе.

Поред тога, биће обновљена и Улица Душана Радовића у Тополи, о чијем значају најбоље говори то што је тај пројекат грађанима обећала премијерка Ана Брнабић.

„За овај пут смо издвојили око 350 милиона динара. Ово није само локални пут, већ има регионални значај. Настављамо да радимо путеве, не само ауто-путеве и брзе саобраћајнице, већ и локалне, магистралне, јер без обзира колико су те инвестиције наизглед мале, оне су живот за људе који живе овде“, рекао је Весић.

Такође, биће обновљен и мост у селу Граши, код Аранђеловца, за шта је издвојено око 160 милиона динара, а „Путеви Србије“ ускоро би требало да распишу тендер за тај пројекат.

„Шумадија је дуго била запостављена, а сада знатно више улажемо у инфраструктуру“, нагласио је Весић.

Поручио је да живот за Шумадију значи ауто-пут Крађорђе, наводећи да ће до краја године бити завшрен пројекат.

„Када будемо завршили ауто-пут Карађорђе, то ће бити права веза између ауто-путева Милош Велики и Београд – Ниш. Читав крај биће повезан брзом саобраћајницом, а то ће значити нове инвестиције, радна местра, а то ће потпуно променити живот људи у овом крају“, рекао је Весић.

Председник општине Топола Владимир Радојковић захвалио је министру Весићу на посети, наводећи да им то даје наду да ће у будуће сарадња са владом бити све боља.

„Све што је најављено да ће се радити у Тополи за нас је важно. Општина ће учинити све да обнови локалне путеве, да испуни сва обећања премијерке. Хвала што сте дошли, што мислите на Тополу, на Шумадију. Ово је предиван крај, са великим туристичким потенцијалом, али без брзих саобраћајница и оваквих путева, нама нема развоја“, рекао је Радојковић.

Посланик из Тополе Драган Јовановић навео је да је република и претходних година значајно улагала уТрнаву, те подсетио да је прошле године отворен пут Шуме – Трнава, у који је држава уложила више од 180 милиона динара.

Додао је да је за руководством општине претходих дана облазио трасу где се сада изводе радови, како би са мештанима решавали техничке проблеме око улаза у њихова дворишта.

„Имамо и привредне објекте поред пута, пре свега хладњаче, и уз помоћ извођача, надзор и Министарство, све ћемо то урадити како треба, јер градимо путеве за добробит грађана, али и да би поред ових путева никле хладњаче, сушаре, да се крај развија“, рекао је Јовановић и подсетио да се у селу Овсиште налази и родна кућа великог српског књижевника Радоја Домановића, те да цео крај има и велики туристички потенцијал.