You are here

ВЕСИЋ: СНАГА ДРЖАВЕ СЕ НЕ ОГЛЕДА САМО У ЕКОНОМИЈИ, ВЕЋ И У ТОМЕ КАКВА ЈЕ ЊЕНА КУЛТУРНА СНАГА КАКО СЕ ОДНОСИ ПРЕМА СВОМ КУЛТУРНОМ БЛАГУ

Снага једне државе се не огледа само у економији, у правном поретку и изградњи путева, већ и у снази њене културе и како се односи према свом културном благу, а Србија последњих година почиње део свог блага, расутог по свету, да враћа у земљу и чува га за будуће генерације, поручио је данас министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић.

Министар Весић је данас, поводом обележавања Дана државности Србије, у Галерији Матице српске у Новом Саду присуствовао представљању  програм "Националне теме у опусу Васе Поморишца".

Истакао је да је Србија земља које последњих година почиње да откупљује и враћа у земљу уметничка дела својих великана.

"Зато сам ја данас овде, у име Владе Србије. Док сам обављао функцију у Граду Београду, први пут се десило да један град откупи слике из галерије Југоекспорта, које су биле на продају, а могле су да нестану или оду из наше земље", рекао је Весић и подсетио да је недавно купљена и у земљу враћена слика Паје Јовановића "Одмор башибозука".

"То је тренд који треба да наставимо. Што смо јачи економски, моћи ћемо да обогаћујемо наше музеје, да чувамо уметничка дела за будуће генерације. И то је најважнија порука, да је Србија коначно почела да откупљује и враћа у своју земљу и своје власништво своја уметничка дела и сачува их за будуће генерације, које ће и захваљујући томе имати осећај националне припадности и знати спрску историју", поручио је Весић.

Васа Поморишац је као последњи стипендиста Матице српске једини уметник 20. века који се школовао у Лондону.

Његова дела чувају се у бројним приватним колекцијама у Европи, али и у државној колекцији Музеја Викторије и Алберта у Лондону.

Овом приликом, је представљена слика Васе Поморишца "Бановић Страхиња" из 1936. године коју је Галерија Матице српске, захваљујући подршци Министарства културе Републике Србије, откупила за своју колекцију у жељи да употпуни опус дела са националним мотивима.

Весић је истакао и да је важно да док прослављамо Дан државности покажемо да умемо да комуницирамо и са нашом историјом из средњег века, јер смо још почетком 13. века, пре скоро свих европских народа, имали тада имали збирку правних прописа “Законоправило” Светог Саве које је први српски Устав .

"Као народ и као друштво не комуницирамо довољно са нашим средњим веком. Ми смо народ који нема ни једног свог средњевековног владара на новчаници и често се понашамо као да је наша историја почела 1804. То је значајна година, али наша историја траје много дуже и ово можда јесте прилика да кроз прославу Дана државности покажемо и значај средњег века. Посебно је значајна у томе улога наших уметника, а кад погледате слике Васе Поморишца видите потебу да нам представе српски средњи век на модеран начин. Срећан сам што је откупљена слика “Бановић Страхиња" и што смо земља која враћа слике својих уметника" рекао је Весић.

Слику "Бановић Страхиња" Васа Поморишац је насликао 1936. Галерија Матице српске, захваљујући подршци Министарства културе Републике Србије, откупила ју је за своју колекцију у жељи да употпуни опус дела са националним мотивима.

Данило Вуксановић, помоћник управника Галерије Матице српске истакао је значај овог дела.

"Драго нам је да међу дела једног од последњих стипендиста Матице српске Васе Поморишца можемо уврстити слику “Бановић Страхиња”. Ово изузетно дело биће откупљено од његовог сина Гордана Поморишца захваљујући средствима Министарства културе и обогатиће колекцију Галерије Матице српске. Управо од његових наследника смо чули да је од свих епских песама Поморишац највише ценио песму "Бановић Страхиња" коју је Вук Караџић објавио средином 19. века. На изложби сте у прилици да видите и слике које представљају друга познате епске песме, међутим, ова се придружује ремек делима наше галерије јер се истиче архетипском представом витеза на пропетом коњу" рекао је Вуксановић.

Вечерас у 19 сати у Галерији Матице српске биће одржано предавање у виду кустоског вођења под називом Историја у делима Васе Поморишца.

Анализираће се Поморишчеве композиције попут "Проглашења Душановог законика" и "Женидбе Душанове", као и копије фресака из српских манастира.

Као један од оснивача друштва уметника Зограф, Поморишац је својим аутентичним стилом стварао уметничка дела инспирисана српском уметничком традицијом.