You are here

ВЕСИЋ: СРБИЈА И МАЂАРСКА ИЗГРАДИЋЕ ЗАЈЕДНО ТРИ ПРУГЕ И БОЉЕ ПОВЕЗАТИ СВОЈЕ АУТО-ПУТЕВЕ

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић изјаво је данас да ће Србија и Мађарска заједно изградити три пруге, то јест, поред брзе пруге Београд - Будимпешта и пругу Суботица - Сегедин и Суботица - Баја.

Весић је рекао новинарима у Будимпешти, након састанка са мађарским министром грађевинарства и саобраћаја Лазаром Јаношем, да ће се поред пруге од Суботице до Сегедина, која ће бити отворена у октобру за путнички саобраћај, заједно градити и пруга од Суботице до Баје.

“За пругу Суботица - Баја смо већ завршили идејни пројекат заједно са Мађарима, наш део је дуг око 13 километара и вредан око 50 милиона и ми ћемо тај пројекат заједнички кандидовати. Они имају мало дужи део пруге. Тако да смо  спремни после идејног пројекта да уђемо заједно у пројектовање и изградњу пруге.

То је наша трећа пруга", навео је Весић.

Како је рекао, велики број грађана гравитира на том простору и тек ће се видети да ли ће се пруга до Баје финансирати уз помоћ ЕУ или из буџета.

Јанош је рекао новинарима да је Србија веома важан партнер Мађарске.

“Хвала Весићу што је учинио част и дошао у званичну посету Мађарској, Србија је најважнији савезник и партнер Мађарске у региону. Договорили смо се да у циљу успешне сарадње изградимо три велика гранична прелаза, код Бачког брега, Келебије и да даље развијамо прелаз код Хоргоша, и да урадимо конкретне пројекте и да изађемо са тим на заједничкој седници владе", навео је Јанош.

Каже да су он и Весић постигли договор да преко нових граничних прелаза повежу брзе саобраћајнице и ауто-путеве у обе земље.

“Затим, у железничком саобраћају да наставимо сарадњу на брзој прузи  Београд-Будимпешта и на потезу Суботица - Сегедин, Суботица - Баја", рекао је он и додао да ће се више радити и на коришћењу Дунава као пловне саобраћајнице између две земље.

Јанош је рекао Танјугу да ће у октобру бити завршена и мађарска деоница пруге Суботица - Сегедин, али да ће тек крајем 2024. или почетком 2025. бити отворена и за теретни саобраћај.

“Најнеуралгичнија тачка је сам прелаз односно граница, на тој прузи би требало возови да иду до 120 километара, али циљ је да тај воз саобраћа брзином од 160 км и између Суботица и Сегедина и Суботице и Баје. Пруга Суботица - Сегедин има смисла само ако 40 км може да се пређе за мање од 40 минута", навео је он.

Са друге стране, пруга Београда - Будимпешта је за брзине од 200 км на сат", навео је он.

Каже да се Весић залаже да та брзина буде све до Прешева.

Пруга Београд - Будимпешта је део глобалне иницијативе Кине ”Појас и пут”, а Јанош је рекао да је питање односа ЕУ према Кини увек круцијално питање.

“Али, треба да гледамо наше добро схваћене интересе, треба констатовати да  у садашњем рату између Русије и Украјине долази до преструктуирања одређених траса, било за путнички или транспортни саобраћај. Весић сматра да ће највећи део робе и са истока и са југа преко тих јужних капија доспевати у ЕУ и у том смислу је стратегијски важно да се овај пројекат што пре оствари, јер се премешта транспорт из правца исток-запад на правац југ-север. Весић сматра да ће у наредном периоду из правца Солуна и Скопља, огромна количина робе улазити у ЕУ, и прва капија ће бити Београд, а друга капија Будимпешта", рекао је Јанош.

Каже да зато српска и мађарска страна треба ту да изграде стратешко партнерство и да се све вештачке и техничке препреке отклоне да би проток робе, добара и људи био неограничен.

Весић је прокоментарисао да је став Владе Србије да сарађујемо са свима земљама.

“И нама је Кина важан партнер и поштујемо што улаже у Србију, видимо да се то поштује и у Мађарској. Ми водимо рачуна о својим интересима и трудимо се да не угрозимо своје односе ни са ЕУ, нити са било ким другим, али гледамо пре свега спрске интересе, као што раде и Мађари. Кинеске компаније раде мађарски део пруге до Будимпеште, не само наш део. Наставићемо да спроводимо пројекте у најбољем интересу Србије. Кина нам је важан партнер и поштујемо шта раде у Србији", додао је Весић.