You are here

ВЕСИЋ: СРБИЈА И ТУРСКА СУ ПРИЈАТЕЉИ

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић угостио је данас амбасадора Турске у Србији Хамија Аксоја, са којим је разговарао о даљем унапређењу односа две земље и позвао турске компаније да додатно инвестирају у нашу земљу.

Турске компаније раде на неколико важних пројеката у Србији, попут изградње Моравског коридора, где је као део конзорцијума извођача ангажована турска „Енка“, као и изградње брзе саобраћајнице Kузмин – Сремска Рача, на којој радове изводи „Ташијапи”.

Весић је пренео турском амбасадору да радови на Моравском коридору добро напредују, и да ће до пролећа бити завршена прва деоница од Појата до Макрешана, затим до Kотромана код Крушевца у септембру, док ће деоница Краљево – Чачак бити завршена до средине 2024. године. Цео пројекат биће окончан до средине 2025. године.

Амбасадор Аксој је навео да је више од 1.000 турских радника ангажовано на изградњи Моравског коридора, додајући да је задовољан што се радови изводе у складу са планом, и да турске компаније желе да и даље улажу у Србију.

Министар Весић је истакао да добро напредују радови и на деоници Kузмин - Сремска Рача, а навео је и да је завршено пројектовање пута од Пожеге до Kотромана, и да му је драго да је међу заинтересованим компанијама има и оних из Турске.

Навео је да ће ускоро бити потписан уговор између Србије и ЕУ о изградњи брзе пруге Београд - Ниш која ће бити финансирана кроз грант ЕУ, кроз кредит Европске инвестиционе банке као и из буџета Републике Србије. Весић је најавио тендер за избор извођача и позвао и турске компаније да учествују.

„Поносни смо што турске компаније желе да улажу у Србију, и поред кризе у Европи. То говори да у нашој земљи виде добро пословно окружење“, истакао је Весић.

Министар Весић је напоменуо да „Ер Србија“ постаје најснажнија регионална авио-компанија, која има одличну сарадњу са турском националним авио-превозником, са којим има потписан код-шер споразум.

Амбасадор Турске је констатовао да је српски авио-превозник „Ер Србија“ постигао велики успех у претходном периоду, што је, додао је, случај и „Туркиш ерлајнсом“.

Посебно је напоменуо да му је драго што је „Ер Србија“, међу бројим новим дестинацијама, увела и лет до Анкаре.

Аксој је позвао министра Весића да у што скоријем периоду посети Турску. Министар Весић је амбасадору Турске поклонио урамљену фотографију на којој је забележен боравак Сабихе Гокчен, усвојене кћерке Кемала Паше Ататурка и прве жене борбеног пилота на свету, у Београду, 1938. године, што је Аксоја веома обрадовало.

„Ово је најбољи поклон који сам добио од како сам у Београду“, рекао је Аксој.