You are here

ВЕСИЋ: СРБИЈА ЛИДЕР У РЕГИОНУ ЗАПАДНОГ БАЛКАНА ПО ПИТАЊУ ИЗГРАДЊЕ САОБРАЋАЈНИЦА

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић рекао је данас да је Србија лидер у региону западног Балкана када је у питању изградња саобраћајне инфраструктуре, јер се тренутно гради велики број ауто-путева и саобраћајница.

Весић је то изјавио за Танјуг на Копаоник бизнис форуму и нагласио да "регион не може да преживи ако није повезан" јер је, како је истакао, "суштина отвореног Балкана је да се саобраћајно повежемо, да живимо заједно једни са другима. Да обезбедимо инвестиције и да на тај начин заиста покушамо да људи у свим нашим земљама живе боље.

“Радимо ауто-пут од Паковраћа до Пожеге. Настављамо према Бољераме ка Црној Гори. Радићемо ауто-пут према Котроману до завршетка до Пожеге. Радимо Фрушкогорски коридор, затим радимо брзу саобраћајницу Рума-Шабац-Лозница. Тај део између Шапца и Руме ће бити завршен средином ове године у августу месецу, септембру најкасније, а остатак до краја следеће године", рекао је Весић.

Истакао је да је у плану изградња саобраћајнице, која ће повезати Наково односно Сомбор, Кулу, Врбас, Србобран, Бечеј један и други, Кикинду и Наково, уз гранични прелаз са Румунијом.

“Радимо Дунавску магистралу, радимо Моравски коридор који повезује два ауто-пута. Беорад-Ниш и ауто-пут Милош Велики, који ћемо завршити до Макршана први део. Крушевац ће већ бити прикључен на ауто-пут", истакао је Весић.

Додаје да и када је у питању саобраћајна инфраструктура постоји много планова и ту се последњих година веома много ради.

“Последње две године дат је акценат на железничку инфаструктуру и то јесте за нас важно. Радили смо брзу пругу између Београда и Новог Сада. Данас се стиже за 35 минута од Београда до Новог Сада. Сада радимо пругу између Новог Сада и Суботице", нагласио је Весић.

Како је рекао, она би требало да буде завршена до 2024. године и да ће када Мађарска заврши свој део путовање између Београда и Будимпеште трајати 2 сата и 45 минута.

“Сада су путеви потписали са ЕУ а пре тога са ЕИБ и ЕБРД уговоре који омогућавају да кренемо у пројекат у вредности од 2 милијарде 750 милиона евра, а то је изградња брзе пруге између Ниша и Београда. Та брза пруга ће омогућавати да између Ниша и Београда дођете за 100 минута, што је заиста сјајно. А онда између Ниша и Будимпеште за мање од 4 и по сата, што је за сада апсолутно немогуће", нагласио је Весић.

Како је рекао, у плану је наставак брзе пруге према Прешеву.

“Радимо пет регионалних пруга, радићемо реконструкцију дела пруге Београд-Бар-Ваљево до Руднице, а радићемо Сталаћ-Краљево-Рудница према Новом Пазару. На тај начин показујемо да ће изградња инфраструктуре суштински бити оно чему ће Србија дати приоритет", истакао је министар.

Додаје да је ове године из буџетскх средстава издвојено 3,6 милијарди евра за изградњу инфраструктуре, што је како је рекао, "више од свих земаља Западног Балкана заједно".

“Јер ми заиста улагањем у инфраструктуру не само да повезујемо земљу, не само да стварамо услове за нове инвестиције већ делујемо и антинфлаторно. Из простог разлога, да свако ново улагање уместо стезање каиша обезбеђује да држава надомести мањак приватног улагања због кризе у свету", објаснио је Весић.

Одговарајући на на питање новинара Танјуга "који су главни захтеви привреде према министарству", Весић је рекао да би привредници желели да процедуре буду једноставније, брже, транспарентније, да не зависе од тога да ли неко ко издаје дозволу разуме или не разуме закон.

Министар додаје и да су привредници изразили жељу да се убрзају законске процедуре, како би на најбржи могући начин могли да инвестирају.

“Друго имам захтеве од домаће индустрије и око тога се често борим, кад су у питању тендери које најчешће расписује Железница. Ви сада имате читав низ домаћих фирми у које су неки људи уложили новац. Рецимо производњу вагона. Имате неколико фирми сада у Србији. Ја се сада борим и инсистирам на томе, да се на сваком тендеру и онима које расписује и ЕИБ и ИБФД и Европска унија, да се домаћим фирмама омогући да учествују. Јер ако је неко у Смедеревској Паланци уложио новац и оживео Гошу и запослио људе, не смемо да дозволимо да се у Србији расписују тендери, а да наше фирме не могу да учествују на њима", рекао је Весић.

Наглашава да је потпуно "друга ствар да ли ће победити, али морају да имају шансу да на њима учествују".

“И то је једна од ствари на којој инсистирамо. Ја то стриктно спроводим. Ни наши кредитори нису имали проблем да то спроводе, само им то до сад није експлицитно тражено. Тако да уз овај бум и економски раст земље треба да још више ојачамо фирме, које ће овде остати још неколико деценија", закључио је Весић.