You are here

ВЕСИЋ: СРБИЈА ПОСТАЛА ЧЛАНИЦА ERTICO

Пре два дана Надзорни одбор међународне организације ERTICO-а одобрио је захтев српског Министарства, грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре да се придружи ERTICO партнерству као члан сектора националних јавних органа, након што је Министарство поднело захтев за учлањење.

ERTICO – ITC је јавно-приватна партнерска организација са преко 120 чланова, која повезује 8 различитих сектора путем  ITC и паметне мобилности, укључујући пружаоце услуга, добављаче, саобраћајну и транспортну индустрију, истраживачке институције и универзитете, државне органе, кориснике, индустрија повезивања као и произвођаче возила.

У протекле две деценије, ERTICO је водио десетине европских пројеката, организовао 38 ITCевропских и светских конгреса, порастао са 15 на 120 партнера, преузео кључну улогу у јавним консултацијама и политикама и успоставио дугорочне односе са кључним партнерима у Европи, САД, Јапану, Русији и Кини.

ERTICO олакшава сарадњу својих партнера у њиховој амбицији да унапреде иновације и примену решења за паметну мобилност. Заједно са својим партнерима, ERTICO развија, промовише и повезује интелигентне транспортне системе и услуге (ITC) кроз различите активности, укључујући европске кофинансиране пројекте, платформе за иновације и међународну сарадњу.

Повезује четири подручја и међусекторске иницијативе:

 

  • Повезана, кооперативна и аутоматизована мобилност
  • Чистоћа и еколошка мобилност
  • Урбана мобилност
  • Транспорт и логистика
  • Међусекторски пројекти

Узимајући у обзир да је Република Србија већ одавно започела са развојем ITC на мрежи својих путева и да се тренутно налази у поступку развоја тестирања аутономних возила, од великог значаја је чланство РС у ERTICO.  Недавно усвојене измене и допуне Закона о безбедности саобраћаја омогућавају тестирање и коришћење аутономних возила у нашој земљи по чему постајемо лидер у овом делу Европе.

Чланством РС у ERTICO остварује се могућност повезивања са осталим   ERTICO партнерима, приступ ERTICO активностима и догађајима, развоју предлога ЕУ пројекта и промовисање у циљу јачања односно подизања на виши ниво развоја ITC односно области аутономних возила.

“Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре на чијем сам челу снажно подржава урбану мобилност, еколошке видове саобраћаја и технолошке иновације у транспорту људи и робе. Улазак Србије у међународну организацију ERTICO још један је доказ да је тако”, рекао је Весић.