You are here

ВЕСИЋ: СРБИЈИ ОВЕ ГОДИНЕ 11.000 ВИШЕ ДОЗВОЛА ЗА ПРЕВОЗ ОД НЕМАЧКЕ!

Данас је у Београду завршено дводневно заседање Мешовите радне групе за друмски саобраћај Републике Србије и Савезне Републике Немачке.

Србија је веома задовољна састанком јер смо за 2023. годину добили једанаест хиљада више појединачних дозвола него што смо имали за ову и прошлу годину. То су дозволе које могу да користе српски аутопревозници чија возила имају мотор Еуро 6. Србија жели да и на својим друмовима има камионе који имају моторе Еуро 6 и зато нисмо ни желели да тражимо повећање број дозвола за камионе које имају моторе који загађују животну средину. Тако ће српски аутопревозници имати ове године 56.200 дозвола, док смо прошле године имали 45.200 дозвола. Ово је највећи број дозвола које је Србија икада добила од Савезне Републике Немачке.

Мешовита комисија није имала мандат да разматра српски захтев да се дозволе за српске камионџије укине режим дозвола. То је одлука која се доноси на политичком нивоу и биће једна од тема мојих разговора када будем посетио Берлин.

Делегацију Србије је предводио мој помоћник за друмски саобраћај Мирослав Алемпић и Дамир Леденчан, начелник одељења за друмски транспорт Министарства грађевине, саобраћаја и инфраструктуре. Посебно желим да се захвалим Привредној комори Србије, њеном председнику Марку Чадежу и његовом саветнику Давиду Пиегацком на великој помоћи и заједничком раду. Такође, желим да се захвалим нашим немачким партнерима на подршци и зато што Србију доживљавају као партнера у креирању заједничке европске будућности.