You are here

ВЕСИЋ: СРБИЈУ И БИХ ЋЕ ПОВЕЗИВАТИ ДВА АУТО-ПУТА И ДВЕ БРЗЕ САОБРАЋАЈНИЦЕ

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић рекао је данас у Сарајеву, након састанка са министром комуникација и транспорта БиХ Едином Фортом, да је време да Београд и Сарајево буду повезани ауто-путем, као и да је БиХ један од најважнијих суседа Србије.

Весић је истакао да је делегација министарства дошла у Сарајево како би разговарали о конкретним пројектима.

“Наш циљ је да се регион повеже, а БиХ је један од наших најважнијих суседа. Ми у Србији градимо читаву мрежу ауто-путева. У овом тренутку градимо преко 400 километара брзих саобраћајница. Наш циљ је да се повежемо са свим нашим суседима", рекао је Весић.

Ми ћемо у наредних неколико година бити повезани са два ауто-пута и две брзе саобраћајнице са БиХ, а тога није било ни у Југославији, додао је он.

Казао је да ће Србија до краја године завршити свој део од Сремске Раче до Кузмина, деоницу дугу 19 километара.

“У Рачи ће бити направљен интегрисан гранични прелаз БиХ и Србије, који ће бити пуштен у рад 2025. године. Пријатеље из БиХ чека да заврше свој део пута", објаснио је Весић.

Он је додао да нас чека и изградња ауто-пута Пожега-Котроман, где имамо више од 85 одсто пројекта завршено.

Добра вест је, каже Весић, што ће до краја следеће године бити завршена још једна брза саобраћајница са једним одвојком која ће повезати Србију и БиХ.

“Такође радимо ауто-путу Рума-Шабац и брзу саобраћајницу Шабац-Лозница које ће бити веза са граничним прелазом Шепак, и која ће бити завршена до краја следеће године. Имаћемо везане граничне прелазе Шепак и Бадовинци на брзу саобраћајницу кроз Србију до краја следеће године", рекао је Весић.

Он је истакао са данас вођени  разговори и томе како да направимо интегрисане граничне прелазе, пошто ће бити много више возила које долазе из Србије, пошто ће бити четири траке.

Чека нас изградња ауто-пута Пожега-Котроман, поручио је Весић, и објаснио да ће у том тренутку од Пожеге кретати два ауто-пута, један према Вишеграду и други према Црној Гори.

“За неколико година ћемо имати везу између две земље са два ауто-пута и две брзе саобраћајнице", објаснио је министар.

Весић је додао да Србија жели да реконструише пругу Београд-Сарајево.

"Реконструкцију те пруге смо кандидовали код ЕУ. Идеја је да се Србија и БиХ заједно пред ЕУ пријаве за реконструкцију те пруге. Две трећине те пруге је у БиХ, док је једна трећина у Србији.

Верујемо да ћемо бити успешнији ако то заједно радимо. На неким деловима те пруге ће се возити 120 километара на сат и то ће бити прилика да путнике из БиХ привежемо на наше брзе пруге које сада радимо", објаснио је он.

Такође, рекао је да су разговарали и о договору који је направљен, а који се тиче реконструкције шест мостова који повезују Србију са БиХ. "Реконструисани су Мали Зворник-Зворник и Љубовија-Братунац, а остали су да се реконструишу мостови код Трбушнице, Малог Зворника, Љубовије и Бајине Баште, а ту додајемо и реконструкцију железничког моста ког је потребно реконструисати", рекао је он.

Он је објаснио да је "еТоварни" лист значајан пошто ми имамо три милијарди евра размене са БиХ.

“Наши и БиХ привредници, односно превозници, ће имати могућност да скенирањем бар кода пролазе границу. То ће убрзати пролаз камиона.

Он је рекао да је последња ствар о којим се данас говорило увођење јединственог тага.

Како је објаснио, Србија је са Северном Македонијом дошла далеко у томе, тако да у наредним недељама очекују да јединствени таг проради.