You are here

ВЕСИЋ: СРПСКЕ КОМПАНИЈЕ ДОБИЛЕ ПОНУДУ ДА ГРАДЕ АУТО-ПУТЕВЕ У ГАБОНУ, ИСКОРИСТИЋЕМО ШАНСУ НА ТОМ ТРЖИШТУ

Тржиште Габона отворено је за српске компаније, које су добиле понуду да у тој афричкој земљи граде ауто-путеве, изјавио је данас министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић након разговора са министром јавних радова Габона Флавијеном Нзодуом.

На састанку у Привредној комори Србије било је речи о могућности сарадње и пословима које српске компаније раде у Габону.

Весић је истакао да је важно што је Габон одлучио да се отвори према Србији.

"Министар Нзоду нам је представио потребе Габона, а то је изградња ауто-путева, стамбених насеља, отворене кишне канализације, владиних комплекса зграда... Наставићемо комуникацију, како би у наредних неколико месеци једна делегација српских компанија, на челу са мном и председником ПКС Марком Чадежом посетила Габон и разговарала о конкретизацији сарадње", рекао је Весић.

Тиме се, каже, српске компаније, практично враћају на старо тржиште, где су некада југословенске фирме, попут Аутопута и Енергопројекта, радиле на бројим пројектима. То је тржиште на које можемо лако да се вратимо, јер је тренутак да наше компаније из области инфраструктуре пренесу знање које су стекле у нашој земљи", рекао је Весић.

Он је захвалио Габону на пруженој шанси, коју ће Србија знати да искористи.

Додао је да ће, када Србија буде отворила Амбасаду у Габону, у њој бити и представништво ПКС, као место за окупљање српских компаније које ће радити у тој земљи.

Министар јавних радова Габона Флавијен Нзоду захвалио је министру Весићу на гостопримству истичући да су Србија и Габон вишедеценијски пријатељи.

"Закључили смо да Габон прилично заостаје у развоју инфарструктуре, посебно друмске. Зато смо и дошли у Србију, која је стари пријатељ Габона. Историја то и потврђује, јер је '70-их година било много српких предузећа која су на импресиван начин, стручно, у нашој земљи градили путеве, насеља", рекао је Нзоду.

Додао је да је током посете Београду, у делегацији на челу са премијером Габона, сазнао и да је бивша Југославија била и суоснивач прве афричке банке, због чега је изразио задовољство.

"Нисмо се преварили када смо се окренули ка Србији, старом пријатељу", додао је он.

Позвао је министра Весића да посети Габон где је, каже, увек добродошао.

"Ово је тренутак да пређемо са речи на делу, у духу разговора два премијера. Направићемо Мешовити комитет, како бисмо ставили на папир све могућности за сарадњу Габона и Србије, посебно у области инфраструктуре. Срби су нам изградили путеве, српска предузећа су добродошла у Габон. Ви сте нама потребни, требате нам и дођите да још једном потврдите све добро што сте учинли у Габону. Нека се наша сарадња поново изроди, са великом динамиком. Народ Габона вас чека", поручио је Нзоду министру Весићу.