You are here

ВЕСИЋ: СРПСКИМ ПРЕВОЗНИЦИМА КОЈИ СУ ОСТАЛИ БЕЗ КАМИОНА У УКРАЈИНИ ВЛАДА ИСПЛАТИЛА ПОМОЋ

Домаћим превозницима који су остали без камиона у Украјини, након избијања сукоба у тој земљи, држава ће исплатити по два милиона динара субвенција, као помоћ за наставак пословања.

Субвенције нису намењене великим предузећима која у власништву имају велики број теретних возила.

Kомисија, коју је формирао министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, након извршеног увида у захтеве за субвенције и документацију, утврдила је да сва три пријављена домаћа превозника испуњавају услове за доделу субвенција.

То су “Дата транспорт“ из Великих Црљена, “Чапин –транс” из Љига и “Профи тех“ из Новог Пазара.

Kада су започела ратна дејства у Украјини 24. фебруара, у тој земљи су се нашли и возачи камиона из Србије, а већина њих, као и њихова теретна возила, успела безбедно да се врати у Србију, међутим, неколико домаћих превозника је остало заробљено и изгубили су своје транспортно средство, које им је одузето или уништено.

Ради се о домаћим предузећима чији су власници управо лица која и возе камионе и поседују само те камионе за рад и обављање делатности превоза терете, и која немају у власништву велики број камиона.

Тиме су практично изгубили средства за рад, чиме су њихова егзистенција и посао угрожени, због чега им је држава обезбедила финансијску помоћ за наставак пословања.

Влада је 13. октобра, на предлог Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, усвојила Програм о распореду и коришћењу субвенција за подршку у раду домаћих превозника терета у друмском саобраћају због настале штете у пословању проузроковане ратним дејствима у Украјини.