You are here

ВЕСИЋ: ТРУДИМО СЕ ДА БОЉЕ ИСКОРИСТИМО ПОТЕНЦИЈАЛЕ НАШИХ РЕКА

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић присуствовао је данас скупу поводом десет година од оснивања Агенције за управљање лукама где је поручио да је веома важно више улагати у потенцијале наших река јер то значи да ћемо се боље развијати као земља.

Весић је рекао да Србија не користи довољно своје реке и да смо се понашали као да немамо толико километара обала, истичући да се ресорно министарство труди да у наредном периоду боље искористи наше реке.

Навео је да је тренутно у завршној фази процес за реконструкцију две луке – Богојево и Прахово чија ће реконструкција почети у наредном периоду.

Такође, додао је да ће у наредном периоду почети и реконструкција Луке у Сремској Митровици.

Весић је подсетио да тренутно имамо осам међународних пристана и најавио да ћемо имати још три.

“Недавно смо уз подршку премијерке Србије Ане Брнабић и владе лансирали нови пројекат под називом ‘Заплови Србијом’ који треба да обезбеди изградњу марина, пристана како каналских тако и речних, затим наутичких села и да свима нама омогући да више користимо наше реке”, рекао је Весић.

Истакао је да ће министарство на чијем је челу више пажње обратити не само рекама већ и предузећима, Агенцији за управљање лукама, Југословенском речном бродарству…

“Поносни смо на њих што су издржали тешке тренутке када су неки сматрали да је превоз рекама прошлост…показали су да није баш тако, да бродови нису прошлост већ да смо много зависили од њих када је било снабдевање угљем…”, рекао је Весић.

Истакао је да ће се радити на јавно-приватном партнерству за изградњу нове Луке Београд и додао да је одређена локација, те да ће се нова Лука Београд налазити на левој обали Дунава, мало изнад Пупиновог моста.

“Радићемо луку за расуте терете, радићемо више таквих пројеката у будућности. Министарство ће дати нагласак на то јер сматрамо да је време да Србија више пажње посвети својим рекама”, истакао је Весић.

Између осталог, навео је да ће се у Београду, у оквиру министарства које води, градити две фабрике за прераду отпадних вода.

“Изградњу једне смо почели, а то је фабрика у Великом селу, а радиће се и у Батајници”, рекао је Весић.

То ће укинути више од 90 одсто свих излива које смо имали у Саву и Дунав, рекао је министар и додао да сваке године Београд излије запремину отпадних вода у величини 60.000 олимпијских базена.

“Треба заједно да радимо како би наше реке постале не само наше благо већ наш развојни потенцијал, а са друге стране и могућност за долазак више туриста и промоцију наше земље”, рекао је Весић.

Свима који раде у Агенцији за управљање лукама честитао је на успешном дестогодишњем раду јер су, додао је, дали велики допринос развоју наших река.

Весић је рекао да о томе колико су реке и бродови важни говоре подаци из наше историје и подсетио да је једна од најважнијих борби коју је водио кнез Милош Обреновић у борби са турском империјом за осамостаљење Србије и њену независност упоредо са добијањем аутономије, а касније независности, била борба да добијемо право да истичемо српску заставу на бродовима.

Навео је да смо то право добили 1835. године и да је у том тренутку Србија имала око 200 лађа, те да је имати своју заставу на броду значило бити суверена и независна земља.

“То је била битка која је вођена упоредо са неким другим биткама и говори о томе колико су реке, пре свега Дунав, а касније и Сава биле значајне за развој саме Србије”, рекао је Весић.

Између осталог, подсетио је да је Србија имала прву мултинационалну компанију на рекама – компанију капетана Мише Анастасијевића која је имала 74 лађе и 24 карамашлије.

Такође, подсетио је да ове године славимо 188 година од како је први пут стављена српска застава на бродове и 161 годину како смо добили свој први брод који је 1862. године купљен указом кнеза Михаила од Русије, а звао се “Делиград".

Министар Весић је током скупа од Агенције за управљање лукама добио Захвалницу за успешну сарадњу на развојним и инфраструктурним пројектима.