You are here

ВЕСИЋ: У “АЕРОДРОМИМА СРБИЈЕ" ПЛАТЕ ВЕЋЕ ОД 1. ЈАНУАРА

На аеродрому “Морава” код Краљева потписан је колективни уговор којим је за запослене у јавном предузећу "Аеродроми Србије", у оквиру кога послују аеродроми Константин Велики у Нишу, Морава у Краљеву и Поникве у Ужицу, обезбеђен низ погодности међу којима и повећање плате од десет одсто од 1. јануара следеће године.

Уговор су потписали министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић, директор „Аеродрома Србије“ Михајло Здравковић и председник синдикалне организације „Аеродроми Србије“ Микица Павловић.

"Овим колективним уговором смо за више од 200 запослених у 'Аеродромима Србије' обезбедили повећање плата од десет одсто од 1. јануара као што је повећан и регрес, затим 15.000 динара за свако рођено дете и читав низ погодности које смо могли да обезбедимо у складу са законом како би људи који раде на нашим аеродромима, без аеродрома "Никола Тесла" у Београду који је у другом режиму, могли да имају бољи животни стандард", рекао је Весић након потписивања уговора.

Навео је да посао који обављају запослени на аеродромима није нимало лак и да је веома одговоран.

"Ове године смо поновили наш позив за субвенционисане линије. Са овог аеродрома у Краљеву имамо једну целогодишњу линију за Истанбул и две сезонске линије, за Солун и Тиват. Са нишког аеродрома имамо пет плус две и то је било предвиђено буџетом за наредну годину, али ћемо покушати већ за 2025. гиодину да повећамо број субвенционисаних линија како из Ниша тако и из Краљева јер верујемо да је то начин да авио компаније више почну да користе ова два аеродрома", рекао је Весић.

Истакао је да постоји огроман потенцијал аеродрома "Морава" који је, како је рекао, бољи од многих аеродрома у региону.

Навео је да је важно да се убудуће, у складу са стратегијом која се прави за развој авио саобраћаја у Србији, више искористе пре свега нишки и краљевачки аеродром, али и други аеродроми који ће се у међувремену радити у смислу да имају више летова и да буду више искоришћени.

"Бавићемо се посебно стратегијом за развој карго превоза јер ту видим велики потенцијал за раст и то је везано са економским развојем земље, али како се земља више економски развија, што се дешава, имаћемо већу могућност и за развој карго превоза", рекао је Весић.

Навео је да је аеродром "Морава" добро урађен, али да треба да се ураде још неке ствари које су у плану како би се, уз помоћ државе, подстакло да га више користе не само наша већ и неке друге стране компаније, као и да буде више карго превоза.

Директор „Аеродрома Србије“ Михајло Здравковић је рекао да своју основну делатност - безбедност и прихват ваздухоплова, путника и ствари, не могу да извршавају како треба ако запослени у том предузећу нису задовољни.

"Потписивањем овог колективног уговора свакако се наставља тренд повећања зарада у нашем предузећу. Подсетићу да смо почетком ове године такође имали повећање од десет одсто, а од 1. јануара 2024. године биће друго повећање од десет одсто чиме стимулишемо наше запослене", рекао је он.

Истакао је да то не би могли без подршке Владе Србије и Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Како је рекао, ресорно министарство помаже "Аеродроме Србије" у смислу подстицања развоја како кроз подстицање увођења нових дестинација и повећања броја путника тако и кроз инфраструктурно улагање у развој капацитета и набављања нове опреме неопходне за рад.

Председник синдикалне организације "Аеродрома Србије" Микица Павловић изразио је задовољство због потписивања колективног уговора који је, како је рекао, производ вишемесечних преговора синдиката запослених, послодавца и ресорног министарства.

"Од 2019. године, када је аеродром прешао на управљање са Градске управе на републички ниво, имамо стални пораст путника, као и обнављање целокупне опреме која прати трендове модерног ваздухопловства", рекао је он.

Захвалио је ресорном министру Весићу и директору "Аеродрома Србије" на помоћи и кооперативности приликом преговарања и замолио да и даље пружају подршку како би заједно постигли зацртане циљеве.