You are here

ВЕСИЋ: У НАСЕЉИМА НОВОГ ПАЗАРА ПЛАТФОРМЕ СА СИГНАЛИЗАЦИЈОМ РАДИ ВЕЋЕ БЕЗБЕДНОСТИ

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић најавио је данас да ће у три новопазарска насеља Лукаре, Мур и Селаковац, као и на месту несреће на којој је недавно настрадала 15-годишња девочица бити постављено седам платформи, са пешачким прелазима и трептачима, како би се, за прво време, безбедност учесника у саобраћају, а нарочито деце подигао на виши ниво.

Такође, министар је казао и да је у плану пројектовање тротоара у насељима Мур и Селаковац, а да ће се проблем са густином саобраћаја, а самим тим и безбедности, коначно решити, када буду изграђене две обилазнице око Новог Пазара, чије је пројектовање у току.

Министар Весић је то рекао након састанка са делегацијом из Новог Пазара са којима се састао у згради Владе у Београду.

Делегацију на челу са градоначелником Новог Пазара Нихатом Бишевцем, дочекао је и министар туризма и омладине Хусеин Мемић, а на састанку је присуствовао и директор "Путева Србије" Зоран Дробњак.

Весић је казао да је главна тема састанка била решавање проблема безбедности свих учесника у саобраћају у Новом Пазару, с обзиром да су путеви у насељима тог града постали преоптерећени, због веће густине насељености у последње време.

“Све нас је погодила несрећа која се догодила пре неког времена у којој је 15-годишња девојчица изгубила живот. Нажалост, то није прва несрећа, било их је много, а пре годину дана на истом месту или недалеко одатле, настрадао је дечак", рекао је он.

Истакао је да је данас са саговорницима договорио конкретне мере како би се безбедност учесника у саобраћају подигла на виши ниво, а нарочито безбедност деце.

Навео је да су договорили да се уради седам платформи на путевима, по две у насељима Лукаре и Мур, као и поред основне школе "Авдо Међедовић" у Селаковцу, док ће седма платформа бити уграђена на самом месту где је настрадала девочица.

“На свим платформама биће урађени пешачки прелази, значи, хоризонтална сигнализација. Биће постављени трептачи и расвета како би се ноћу боље видео пешачки прелаз", истакао је Весић.

Сматра да ће се на тај начин у најкраћем року донекле решити проблем безбедности.

Поручио је да је договор и да се за Мур, који има 10.000 људи и Селаковац, који има 20.000 људи, ураде пројекти за тротоаре, чија ће реализација кренути на пролеће, због змских услова.

Такође, најавио је да ће око 12 школа, до 1. дептембра 2023. бити урађене, зоне заштите, како би се сачували животи деце, али и осталих грађана који живе у близини.

Весић је објаснио да ће главни проблем Новог Пазара бити решен када се буду завршиле две обилазнице око града, које су у фази пројектовања.

Он је казао и да је обавестио градоначелника да ће од 10. јануара бити отворени тендери у Путевима Србије за грађевинску дозволу за брзу саобраћајницу између Новог Пазара и Краљева, којом ће се умногоме олакшати и унапредити живот грађана у то делу Србије.

Министар Мемић захвалио је министру Весићу на агилности коју је показао како би се што пре решио проблем безбедности саобраћаја у Новом Пазару.

“Сигуран сам да ћемо кроз пар дана имати прве резултате када се поставе платформе", рекао је Мемић.

Навео је да ће тротоари, а потом обилазнице решити проблем густине и безбедности саобраћаја у Новом Пазару.

Градоначелник Бишевац је оценио да је састанак који је одржан на иницијативу министра Весића био унчиковит, јер су договорене конкретне мере, како краткорочне, тако и дугорочне.

Грађанин Новог Пазара Бесим Билаловић рекао је да становници тог града  разумевања да ће за велике пројекте бити потребно време и изразио задовољство што је ресорно министарство одмах реаговало како би се безбедност саобраћаја подигла на виши ниво.