You are here

ВЕСИЋ: У САОБРАЋАЈНИМ НЕСРЕЋАМА У СРБИЈИ ЖИВОТ ИЗГУБИ ОКО 500 ЉУДИ ГОДИШЊЕ

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић рекао је данас да се у Србији годишње догоди око 34.000 саобраћајних несрећа у којима живот изгуби око 500 људи и да је то за око 30 одсто више него у земљама ЕУ.    

Весић је то изјавио на конференцији за медије посвећеној подизању свести о безбедности у саобраћају која је организована на штанду Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у оквиру 55. Међународног салона аутомобила.     

На конференцији су поред Весића учествовали директор Агенције за безбедност саобраћаја Бранко Стаматовић, као и жртве саобраћајних несрећа Деа Ђурђевић, Славиша Савић, Милан Срдић, а штанд је посетио и министар унутрашњих послова Братислав Гашич.            

"У саобраћајним несрећама годишње настрада десеторо деце, више од сто младих особа као и 150 људи старијих од 60 година", рекао је Весић и додао да око 100 људи годишње изгуби живот само зато, јер нису користили сигурносни појас.   

Нагласио је да је врло важно радити на образовању возача, као и осталих учесника у саобраћају.  

"И зато је данас овде са нама саобраћајна полиција, Агенција за безбедност, као и они који граде путеве, 'Путеви Србије' и 'Коридори Србије' и сви ми који на неки начин учествујемо на стварању саобраћајне инфрастурктуре, како би скренули пажњу на то да је важно да водимо рачуна о безбедности саобраћаја", истакао је Весић.     

Додаје да ће и промене Закона о саобраћају сасвим сигурно унапредити безбедност на путевима, али и да се много тога може постићи уколико се буде радило на образовању људи и подизању свести.        

"Радимо на томе да им показујемо шта се дешава уколико имају само један тренутак непажње", навео је Весић и позвао окупљене да уживају у вожњи својих аутомобила, али да воде рачуна о безбедности.        

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре ове године је први пут представљено на посебном штанду у оквиру Међународног салона аутомобила.           

На штанду Министарства који је постављен у хали број 2, представљена су и јавна предузећа "Коридори Србије" и "Путеви Србије", као и Агенција за безбедност саобраћаја, а које, у својим областима, презентују свим заинтересованим посетиоцима сајма услуге које нуде и указују на значај безбедности и одговорног понашања у саобраћају.

Посетиоци штанда могу и да се информишу о томе како напредују велики пројекти из области путне инфраструктуре које спроводи Министарство, попут изградње ауто-пута Сремска Рача - Кузмин, брзе саобраћајница Нови Београд - Сурчин, обилазнице око Београда, ауто-пута од Прељине до Пожеге, саобраћајнице Иверак - Лајковац..