You are here

ВЕСИЋ: УБРЗАВА СЕ ИЗГРАДЊА ПРУГЕ НОВИ САД – СУБОТИЦА, СТИГЛО 36 КИНЕСКИХ МАШИНА И ВОЗНИХ СРЕДСТАВА ЗА ИЗВОЂЕЊЕ РАДОВА

У складу са обећањем да ће убрзати радове на изградњи брзе пруге Нови Сад – Суботица, на молбу председника Репубике Александра Вучића, кинески партнери допремили су у Србију додатне машине како би скратили рок за завршетак овог обимног посла, изјавио је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић.

У новосадску луку, кинеском конзорцијуму China Railway International” и „China Communications Construction Company”, који изводи радове, јуче је стигло 36 машина и возних средстава за извођење радова, рекао је Весић.

Kако је навео, стигле су по једна машина за полагање колосека, подбијачица, двосмерни засторни плуг за планирање засторне призме и регулацију туцаника и дизел локомотива, две тешке моторне дрезине, осам вагона за превоз туцаника и расутог терета и 22 плато вагона за превоз шина.

„Све машине биће лоциране у две базе на градилишту брзе пруге, и то у Наумовићеву и Сајлову“, додао је Весић.

Подсетио је да је током обиласка радова са председником Вучићем, договорено да се рок за завршетак скрати што је више могуће, како би брза пруга Нови Сад – Суботица била завршена до краја 2024. године, а остварењу тог циља допринеће и додатне машине које су јуче допремљене.

То значи да ће од средине 2025. године, путовање возом између Београда и Будимпеште, брзом пругом, трајати мање од два сата и 45 минута.