You are here

Весић: Учинићемо све да до лета успоставимо систем интегрисане путарине са Грчком

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић изјавио је данас, након сусрета са министром инфраструктуре и транспорта Грчке Христосом Стаикурасом у Београду, да ће ресорна министарства две земље учинити све што је у њиховој моћи да до почетка лета буде успостављен систем интегрисане путарине између Србије и Грчке.

Весић је рекао да су Стаикурас и он констатовали да је сарадња две земље у саобраћају и транспорту веома добра, нарочито када је реч о ваздушном саобраћају, као и да може да се учини још тога да сарадња буде и боља.

“Разговарали смо и договорили се да у наредном периоду урадимо све што је у нашој моћи да до почетка лета буде успостављен систем интегрисане путарине између Србије и Грчке, како би наши туристи и они који долазе из Грчке могли да користе исте 'тагове' за пролаз кроз наше две земље", истакао је Весић.  

Весић је позвао Грчку да буде наш драги гост на сајму Expo 2027. године и буде веома присутна на њему, јер је она, како каже, један од најважнијих пријатеља које имамо у Европи, земља која нас подржава и земља са којом немамо апсолутно ниједно отворено питање. Стаикурас је рекао да је Грчка спремна да буде уз Србију када је реч о изградњи великог обима и инфраструктурном развоју.

“Када је реч о систему наплате путарине, већ смо дали инструкције нашим надлежним институцијама да окончају прелиминарне процедуре које укључују студије исплативости и баве се техничким, административним, трговинским и правним аспектима примене електронске наплате путарине. У наредним недељама, контактираћемо српске колеге и саставити план са свим техничким детаљима и трошковима", навео је Стаикурас. Како је рекао, железничка веза између луке Пиреј, Солуна, Скопља и Београда од великог је значаја за регионалну повезаност и транспорт.