You are here

ВЕСИЋ УГОСТИО ДИСПЕЧЕРЕ-ХЕРОЈЕ КОЈИ СУ СПРЕЧИЛИ ЖЕЛЕЗНИЧКУ ТРАГЕДИЈУ

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић угостио је данас Даворку Чанчаревић и Марка Родића, диспечере у новом телекомандном центру у станици Београд „Центар“, који су јуче спречили железничку трагедију.

Министар им је захвалио на храброј и присебној реакцији, којом су спречили директан судар возова и људске жртве.

„Неко би рекао да је то ваша обавеза, али ја сам вам посебно захвалан за овај херојски чин, јер сте показали како се одговорно ради посао“, рекао им је министар Весић.

За Даворку и Марка сусрет је био веома емотиван, и уз захвалност министру, скормно су узвратили да то јесте била њихова обавеза, и да би сваки следећи пут исто учинили.

Министар Весић је истакао да телекомандни центар на „Прокопу“, који сада покрива брзу пругу до Новог Сада, а следеће године ће и деоницу до Суботице, најмодернији је диспечерски центар и доказ колико је важно улагање у системе безбедности на железиници.

„До краја године ћемо почети изградњу новог Јединственог диспечерског центра на Макишу, у који улажемо више од 100 милиона евра. Након тога, имаћемо све нове и обновљене пруге у истом систему, као и брзу пругу, из којег ће се управљати железничким саобраћајем, тачно ће се знати где је који воз на територији читаве Србије и како би се у свакој евентуалној инцидентној ситуацији, какве се дешавају свуда у свету, реаговало да безбедност буде потпуна“, рекао је Весић.

Захвалио је свима који раде ужелезничком систему, јер су сви они део система – и они који одржавају пруге, отправници возова, шефови станица, машиновође... који заједно дају допринос да српске железнице буде боље.

Истакао је и да ће држава наставити да улаже у додатне системе безбедности, а до краја године биће усвојен и Закон о безбедности железничког саобраћаја који ће бити усаглашен са европским стандардима. Додао је да ће овај закон предвидети обавезне заштитне ограде на свим пругама на којима возови саобраћају већом брзином од 100 км на сат као и обавезу постављања панела за заштиту од буке на свим пругам које пролазе кроз насељена места.

„Чека нас обнова више од 2.000 километара пруга, и у наредних пет до осам година потпуно ћемо трансформисати српске железнице, које ће бити међу најмодернијим у Европи, што нам је и циљ“, поручио је министар Весић.

У знак захвалности, министар је Даворки Чанчаревић и Марку Родићу уручио и пригодне поклоне.