You are here

ВЕСИЋ: УКИДАЈУ СЕ ДОЗВОЛЕ ЗА ПРЕВОЗ ТЕРЕТА И ПУТНИКА ИЗМЕЂУ СРБИЈЕ И СЕВЕРНЕ МАКЕДОНИЈЕ

”Превоз терета између Србије и Северне Македоније, који се обавља ‘у и из трећих земаља’, еколошки прихватљивим возилима, од 1. августа ове године биће либерализован, односно изузет из режима дозвола. Да преведем на српски - превозници из наших земаља од првог августа возе у обе земље слободно без дозвола”, рекао је данас министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић.

То је резултат договора постигнутог на састанку Мешовите српско-македонске комисије за међународни друмски превоз путника и терета, одржаног у Охриду 5. и 6. јуна.

"Договорено је да се превоз терета ‘у и из трећих земаља’,  који се обавља еколошки прихватљивим возилима - возилима категорије ‘зелено возило’ и више (ЕВРО 2, ЕВРО 3, ЕВРО 4, ЕВРО 5, ЕВРО ЕЕВ и  ЕВРО 6) изузима из режима дозвола, односно либерализује, почев од 1. августа ове године. Такође, билетaрални превоз терета и превоз терета у транзиту, такође остаје либерализован", навео је Весић.

Весић је истакао да ће остати симболичан број дозвола, мање од стотину, са обе стране за превознике са нееколошким моторима односно дизел моторима ЕВРО 0. “Ради се о малим превозницима који живе и раде уз обе стране границе, па смо желели да им оставимо могућност да раде уз обавезу да у будућности замене нееколошка возила еколошким”, рекао је Весић.

Министар је истакао и да је постигнут велики успех у вези са међународним превозом путника у друмском саобраћају, будући да је договорено да се од 15. јуна ове године наизменични превоз путника обавља без дозволе.

Весић је рекао да су преговори били веома успешни и захвалио се свом македонском колеги Благоју Бочварском на заједничкoм раду. Договор две стране донет на основама иницијативе "Отворени Балкан" и циљева утврђених Меморандумом о разумевању и сарадњи на олакшању увоза, извоза и кретања робе на Западном Балкану.

"Договор ће допринети даљем уклањању административних баријера чиме ће се додатно ојачати економије две државе, а привреди и грађанима олакшати кретање људи и робе у оквиру региона Западног Балкана", навео је министар Весић.

Подсетио је да је иницијатива "Отворени Балкан", у којој учествују Србија, Северна Македонија и Албанија, потекла од председника Србије Александра Вучића, са циљем унапређења и развоја капацитета региона, као и јачања регионалне економске сарадње и унапређења слободе кретања људи и робе.