You are here

ВЕСИЋ: УКЉУЧИЋЕМО ИНСТИТУТ "МИХАЈЛО ПУПИН" У СВЕ СТРАТЕШКЕ ПРОЈЕКТЕ МИНИСТАРСТВА

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић потписао је данас Споразум о пословно-техничкој сарадњи тог министарства са Институтом "Михајло Пупин" у области друмског и железничког саобраћаја и истакао да намерава тај институт да укључи у све стратешке пројекте које ради министарство.

Весић је, након потписивања споразума са генералним директором Института "Михајло Пупин" Николом Томашевићем, навео да Србија шансу за развој привреде види и у науци и да се због тога и реализује пројекат градње БИО4 Кампуса.

"Сматрам да најважније пројекте у нашој земљи треба да раде наши институти и наши људи. Због тога сам срећан што је трећа институција у коју сам дошао Институт Михајло Пупин", казао је министар.

Како је навео, овај споразум може представљати велики посао за сам Институт.

"Радићемо и када је у питању друмски саобраћај и када је у питању железнички, водни такође. Моја намера је да институт буде укључен у све стратешке пројекте које ради министарство", поручио је Весић.

Први такав пројекат, како је рекао, биће инсталирање наплате путарина на путевима првог реда.

Весић је додао да ће овај институт радити и са Телекомом Србије на претварању постојећих аутопутева у паметне аутопутеве.

"Важно је да у тренуцима када Србија гради путеве и пруге 21. века наша наука то прати", рекао је Весић.

Он је рекао и да ће се у будућности радити на отварању сличних и ојачавању постојећих института.

Додао је да Саобраћајни институт ЦИП никада није имао толико пројеката колико их има данас.

Весић је истакао да нас у будућности чека примена нових, иновативних решења у саобраћају, што ће га учинити безбеднијим за све учеснике.

"Ове године ће се завршити 108 километара брзе пруге до Суботице, што значи да ћемо у региону бити земља са највише километара брзе пруге, а пруга до Суботице биће готова у марту или априлу", рекао је Весић.

Он је додао да ће заједно са Институтом радити на изградњи пруга према Скопљу и Солуну, као и реконструкцију постојећих регионалних пруга.

"Завршићемо скоро 487 километара нових аутопутева и брзих саобраћајница", казао је министар.

Како је навео, министарство је са ЦИП-ом недавно радило на пројекту како да се возачи понашају у тунелима, с обзиром да Србија гради све више тунела у последње време.

Нагласио је да су "Путеви Србије" завршили агенде за изградњу 16 зелених оаза, на којима ће бити између 80 и 320 електропуњача.

Министар је додао да је у плану да се ради студија у којима би постојећи заштитни плац на аутопутевима претворили у соларне панеле.

"Оно што је важно јесте да ћемо вам, укључивајући вас у велике пројекте, омогућити да стекнете референце да радите и у свету", поручио је министар присутнима и подсетио да су и изградњи метроа укључене домаће компаније и факултети.

Додао је да је одвојено више од два милиона евра за изградњу Центра за управљање аутономним возилима.

"Ове је време када Србија гради инфраструктуру, када успева да достигне развијеније земље", рекао је Весић и истакао да ће српска наука на овај начин направити велики искорак.

"У томе видим велику улогу Института Михајло Пупин и срећан сам што овај споразум представља почетак тога, а како ће се то реализовати зависи од вас из института и од нас из министарства", закључио је Весић.

Директор Института Михајло Пупин Никола Томашевић рекао је да ова институција има задатак да јача и чува улогу истраживања и развоја у Србији, посебно у домену информационих технологија.

"Наш задатак јесте да пласирамо домаћи резултат на тржиште, заправо да припремимо наше иновативне технологије и услуге за потребе јавног сектора и индустрије, за реализацију инфраструктурних пројеката, како у Србији тако и у региону", казао је Томашевић.

Како је навео, овај институт показује запажене резултате по питању трансфера знања ка крајњем кориснику.

"Овај споразум са министарством је од великог значаја за институт. Ми заиста полажемо велике наде у сарадњу са министарством у различитим областима, као што су дигитализација железница и примена напредних аналитика, као што је вештачка интелигенција", рекао је Томашевић.

Он је истакао да је њихов задатак да домаће знање ставе на располагање свим грађанима Србије.

"Да би се све то спровело, морамо заједнички радити на очување домаће компетентности, као и критичне масе истраживача, међу којима је велики број младих", рекао је Томашевић.

Институт Михајло Пупин има више од 500 запослених инжењера и истраживача.