You are here

ВЕСИЋ: УСВОЈЕН ГЕНЕРАЛНИ ПРОЈЕКАТ ЗА БРЗУ САОБРАЋАЈНИЦУ ОД КРАЉЕВА ДО НОВОГ ПАЗАРА

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић изјавио је да је ”државна Ревизиона комисија усвојила Генерални пројекат брзе саобраћајнице од Краљева до Новог Пазара,што је први корак ка изградњи овог пута”.

Весић је појаснио да после усвајања Генералног пројекта следи израда идејног пројекта и пројекта за грађевинску дозволу, за шта Путеви Србије имају изабраног пројектанта и да би, уколико буде било новца, овај пут могао да се гради 2024. године.

„Траса будућег коридора иде од ауто-пута Милош Велики односно петље Прељина, петље Адрани, на територији града Краљева, затим преко Дракчића, долином Врдилске реке, преко Конарева, Матарушке бање, Богутовачке бање, Маглич града, потом долином Ибра све до Ушћа, затим долином реке Радуше до Биљановца, преко Брвеника до Рашке, а затим долином реке Рашка до планиране обилазнице око Новог Пазара”, објаснио је министар Весић.

Весић је објаснио да ће ”брза саобраћајница Краљево – Нови Пазар бити дужине 83.4 км”. ”На траси је предвиђено 13 денивелисаних раскрсница и 2 површинске (кружне) раскрснице, 2 одморишта и једно двострано паркиралиште. Биће изграђено 202 моста односно 101 мост по смеру укупне дужине 37,12 километара”, изјавио је министар Весић и додао да је процењена вредност изградње ”18 милиона по километру али да ће коначна цена бити утврђена на тендеру”.

Весић је рекао да ће се после изградње брзе саобраћајнице од Новог Пазара до Београда путовати за мање од 2.5 сата и да ће овај пут обезбедити развој и инвестиције за Нови Пазар, Рашку и Краљево.

“Пут ће имати посебан значај очување нашег националног идентитета јер ће омогућити развој овог краја у коме се налазе бројни средњовековни споменици и манастири. Пут ће пролазити кроз српску Долину краљева у којој се налазе две бање - Матарушка и Богутовачка. Ту је манастир Градац који је 1276. године саградила српска краљица Јелена Анжујске, мајка двојице српских краљева Драгутина и Милутина, која је ту сахрањена 38 година касније. Ту је и манастир Жича, мајка свих српских цркава, у коме је 1217. године крунисан први српски краљ Стефан Првовенчани, као и древни град Маглич изграђен 1240. године да брани манастире Жичу и Студеницу, који су грађени у последњој четвртини 12. века. На десетак километара од Студенице налази се испосница Светог Саве. Ту су и Петрова црква која потиче из четвртог века и Дежева, место рођења Растка Немањића. На падинама Копаоника налази се средњовековни град Брвеник поред кога су манастири Стара и Нова Павлица. Ту је и драгуљ српске уметности и историји Ђурђеви ступови као и манастир Сопоћани. На крају, тринаест километара од Новог Пазара налази се један од ратних престоница Немањића средњевековни град Јелеч и манастир Црна река”, рекао је министар Весић