You are here

ВЕСИЋ: ВЕЛИКИ ИНФРАСТРУКТУРНИ ПРОЈЕКТИ У НИШУ, ЗА РАЗВОЈ ЈУГА И ЦЕЛЕ СРБИЈЕ

 

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић обишао је данас деоницу пута од петље "Малча" до раскрснице "Просек" у околини Ниша, која је недавно пуштена у саобраћај и поручио да Ниш чекају велики инфраструктурни пројекти који ће допринети развоју југа Србије, али и равномерном развоју целе земље.

 

Нова деоница пута, иако је дуга тек 1,5 километара, веома је важна за становнике тог дела земље, јер представља најкраћу везу два значајна путна правца - Ниш-Зајечар и  Ниш-Димитровград.

 

Повезивањем ових путева  смањује се  дужина путовања,  избегавају градске гужве, повећава безбедност саобраћаја, смањује аерозагађење и бука,  а туристички центар Нишка Бања остварује најкраћу везу излаза на аутопут.

 

Министар Весић је истакао да је на југу Србије много урађено у претходном периоду, како би живот грађана у свим деловима Србије био комфорнији и бољи.

 

"Kада изградите саобраћајницу, ипак нисте завршили посао до краја, јер сваки пројекат увек треба надограђивати, како се шире насеља и повећавају потребе грађана. Зато је овај пројекат важан, јер показује да и после завршетка аутопута, можемо да радимо и да се прилагођавамо потребама људи који овде живе", рекао је Весић.

 

Захвалио је градовима Нишу и Сврљигу, који су иницирали изградњу овог пута, истичући да за те радове нису издвојена додатна средства, већ је око 3,5 милиона евра, колико је уложено, дошло из уштеда на другим пројектима.

 

Министар је поручио да Ниш очекују велики инфраструктурни пројекти, и да се тежиште улагања полако од Београда окреће према Нишу и Војводини.

 

Акценат ће, истиче, бити на железничком саобраћају, уз подсећање да се током фебруара очекује потписивање уговора са Европском унијом за изградњу брзе пруге Београд - Ниш.

 

"То је посебно значајан пројекат и 2028. или 2029. године, у зависности од динамике радова, Ниш ће имати директну брзу железничку везу са Будимпештом. До краја ове деценије имаће нешто о чему се прича деценијама", указао је Весић.

 

Додао је да се очекују преговори са ЕУ о изградњи наставка те брзе пруге према Прешеву, да се већ ради на обнови пруге Ниш - Брестовац, на обилазници око Ниша, као и да ове године почиње реконструкција пруге Ниш - Димитровград.

 

Весић је нагласио и да је најважније саобраћајно повезати све делове земље, јер саобраћајно повезивање значи и нова радна места, инвестиције и све што је неопходно за развој земље.

 

"Важно је да постоји тесна комуникација између Министарства и локалних самоуправа јер само заједнички можемо да решавамо конкретне проблеме људи на прави начин. Неко ће рећи да је изградња ових 1,5 километара мало и да није велика инвестиција, али то за хиљаде људи овде значи живот и краћи пут до Ниша", рекао је министар Весић.