You are here

ВЕСИЋ: ВЛАДА СРБИЈЕ ЋЕ УЧИНИТИ СВЕ ДА МУЗЕЈ АУТОМОБИЛА НАСТАВИ СА РАДОМ

Влада Србије ће учинити све да Музеј аутомобила настави са радом, изјавио је данас министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић после састанка са премијерком Србије Аном Брнабић.

Весић је рекао да је јавност са правом била узнемирена јучерашњим догађајем када су из Музеја аутомобила у Београду изношени експонати и одношени у различите гараже јер је тај музеј, нажалост, престао да постоји.

Навео је да је на састанку са премијерком, који је одржан јутрос, договорено да Влада Србије преузме оснивачка права над Музејом аутомобила и да се у наредном периоду прво направи пописна комисија која ће пописати сваки експонат који ће бити смештени у државне гараже где ће бити чувани, а да се у међувремену пронађе простор који ће бити реконструисан како би ту био отворен Музеј аутомобила.

Навео је да се раније разговарало о простору код Бранковог моста који је својевремено делом био додељен Граду Београду, а делом остао у власништву Републике.

Додао је да је то простор где су некада биле гараже савезних органа, када се пређе са новобеоградске стране, као и да постоји још неколико идеја где би могао да буде Музеј аутомобила.

„У најкраћем року ћемо заједно са људима који раде у Музеју аутомобила и наследницима Братислава Петковића одредити локацију, а онда ћемо урадити пројекат и почети реконструкцију. Када реконструкција буде завршена, аутомобили који ће у међувремену бити пописани и прописно чувани, биће изложени на новој локацији“, објаснио је Весић.

Додао је да је сигуран сам да ћемо у наредних неколико година имати нов Музеј аутомобила којим ћемо се поносити и који ће имати све садржаје које треба да има модеран музеј, као и да ће бити могућности да и убудуће купујемо нове експонате и обогаћујемо музеј.

Весић је рекао да је Музеј аутомобила веома важан за Београд и додао да је веома поносан јер је Београд један од 11 градова у свету који је имао такав музеј.

Истакао је да је Музеј аутомобила наша обавеза и према преминулом Братиславу Петковићу који је био министар културе и писац, те подсетио да су аутомобили који се сада налазе у Музеју аутомобила његови лични легати заоставштине.

„Братислав Петковић је веома много задужио и Београд и Србију и зато је наша обавеза да Музеј аутомобила добије нов простор и да се у том музеју чува сећање на овог дивног човека који је и даље са нама, иако је прошло три године од његове смрти“, додао је Весић.