You are here

ВЕСИЋ: ВРЕДНОСТ ИЗВЕДЕНИХ РАДОВА У 2023. ГОДИНИ ОКО 5,5 МИЛИЈАРДИ ЕВРА

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић изјавио је данас да је учешће грађевинске индустрије у укупном БДП-у Србије 5,5 одсто што је, како је рекао, много више у односу на пре 10 година када је учешће износило три одсто.

"Вредност свих изведених радова у прошлој години у Србији је достигла скоро 5,5 милијарди евра, док је 2013. године вредност свих грађевинских радова у Србији била 1,6 милијарди евра. Ми имамо тај пораст од 3,2 пута", рекао је Весић на Српско-грчко пословном форуму у Београду.

Он је додао да постоји пораст и када је у питању вредност изведених радова, додајући да је у четвртом кварталу прошле године постојао раст у односу на исти период 2022. године за 13,9 одсто.

"Укупна вредност грађевинских радова на територији Србије у 2022. је порасла за око 16,1 одсто, а имамо повећање и у броју грађевинских дозвола. Мало земаља у Европи тренутно има раст када је у питању грађевинска индустрија", истакао је Весић.

Он је навео да су укупна улагања у инфраструктуру у 2023. години била 3,8 милијарди евра, а да се у 2024. години очекује скоро четири милијарди евра.

"То је шанса и за грчке компаније", поручио је Весић на пословном форуму којем су присуствовали привредници из Србије и Грчке.

Весић је захвалио грчком колеги са којим је, како је рекао, договорио неколико заједничких пројеката, пре свега изградњу брзе пруге која треба да повеже Будимпешту и Атину.

"Ми у овом тренутку имамо 76 километара брзе пруге између Београда и Новог Сада, то је на северу према Будимпешти. Завршавамо до краја ове године нових 108 километара, што значи да ћемо имати укупно 184 километара брзе пруге, када Мађари буду 2026. године завршили свој део пруге, а то је нешто мало више од 150 километара, имаћемо брзу пругу између Београда и Будимпеште, стизаће се за нешто мање од четири сата", рекао је Весић.

Весић је истакао да је и са Европском унијом недавно потписан уговор за иградњу пруге према Нишу, дужине 230 километара, а грант ЕУ је 610 милиона евра, додајући да ће се у наредном периоду расписати сва три тендера за надзор.

"Прилика је за све компаније које имају искуство у изградњи пруга да се јаве на овај тендер", рекао је он.

Министар је подсетио и да је са Владом Северне Македоније потписан Mеморандум о наставку пруге од Ниша до Скопља.