You are here

ВЕСИЋ: ЖЕЛЕЗНИЦЕ ЋЕ ПОСТАТИ ОНО ШТО СУ НЕКАД БИЛЕ

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић, са сарадницима, посетио је данас у Нишу запослене у предузећу „Инфраструктура железнице Србије“ и поручио им да држава коначно, после много времена, улаже милијарде у реконструкцију и изградњу пруга и модернизацију железнице, које ће поново постати оно што су некада биле.

Kако је рекао, деценијама је железница била запостављена, и у њу се до 2015. године готово уопште није улагало, док су данас у питању милијарде евра инвестиција у у железницу.

„Живимо у време када Србија веома много улаже у железнице. Железничке инвестиције су европски тренд. Враћа се време железнице и то је добро за људе које у њој раде“, рекао је Весић.

Подсетио је да увелико теку радови на изградњи брзе пруге Нови Сад – Суботица да у наредном периоду следи потписивање уговора за брзу пругу Београд - Ниш, а очекује се и договор са ЕУ о финансирању изградње пруге Ниш – Прешево, те да би већ у мају требало да почне обнова пруге Ниш – Димитровград, са обилазницом око Ниша, као и деонице Сталаћ – Kраљево – Рудница, те део барске пруге Ваљево – Врбница.

„Први пут после много времена држава улаже озбиљан новац у железнице и то ће променити и начин коришћења тог вида превоза и однос путника према железници“, рекао је министар.

Он је указао да домаћа железничка предузећа, нажалост, нису профитабилна, али би могла да буду уз бољу организацију и посвећеност менаџмента предузећа.

„Желим да вам се захвалим на послу који радите, знам да је то посебна страст и да није једноставно радити на железници. Потписали смо уговор крајем 2022. године о повећању плата, а трудићемо се да учинимо још више како би плате биле и веће, јер железничари то заслужују. С обзиром на велика улагања, имаћемо и више људи који ће радити у железници, јер ће бити потребе“, рекао им је министар и навео да жели да железничка предућеза од оних која примају субвенције, постану предузећа која могу самостално да функционишу, а нека би, каже, могла већ и сада.

„Железнице ће постати оно што су некад биле. Један од услова када је Србија стицала независност још у 19. веку била је изградња пруга. Време је за нову пругу Београд – Ниш, која ће бити за брзине од 200 километара на сат“, поручио је Весић.

Захвалио је свима који су учествовали у отклањању последица несреће код Пирота, која је, понавља, последица немара, те истакао да је важна одлука државе да улаже у пруге, у време кризе, јер су управо те кризе, ковид, а затим рат у Украјини, показале да железница постаје сигурнији, брзи, али и еколошки прихватљив вид превоза.

„Железнице су нам много важне, улажмо много, а то ћете и ви осетити“, закључио је миниситар Весић у обраћању запосленима.

Састанку су присуствовали помоћница министра за међународне односе Тања Поповић, помоћница министра за железнички и инетрмодални транспорт Анита Димоски, градоначелник Пирота Владан Васић, извршни директор "Инфраструкутра железница Србија" Милан Нововић и извршни директор тог предузећа за управљање јавном железничком инфраструктуром Милутин Милошевић.