You are here

ЗА ДЕВЕТ ГРАДОВА 1,4 МИЛИЈАРДИ ЗА РАЗВОЈНЕ ПРОЈЕКТЕ

На основу предлога Комисије, министар грађевинарства, саобраћаја и инфарструктуре Горан Весић донео је одлуку о избору јединица локалних самоуправа на територији Овчарско-кабларске клисуре, као и на југу и западу Србије, којима ће укупно бити додељено 1,4 милијарди евра из буџета ради суфинансирања развојних инфраструктурних пројеката.

По завршетку конкурса, расписаног 4. јануара ове године, Стручна комисија оценила је и утврдила ранг листу, на основу које ће бити додељена подстицајна средства, за девет градова и општина, у оквиру два велика програма - интегралног развоја Овчарско-кабларске клисуре и интегралног развоја јужне и западне Србије.

Укупно 235 милиона динара издвојено је за суфинансирање развојних пројеката у Овчарско-кабларској клисури.

Тако ће Град Чачак из буџета добити 71,16 милиона динара за изградњу видиковца на Каблару, 3, 74 милиона за партерно уређење језгра Овчар бање, те 27,5 милиона за пројекат капије добродошлице на улазу и излазу из заштићеног подручја Овчарско-кабларске клисуре, а 32,5 милиона динара за стазу на десној обали језера Међувршје.

За реконструкцију саобраћајнице са одмаралиштем и бициклистичком стазом, са изградњом моста општина Лучани од државе добиће 100 милиона динара.

Министар је донео одлуку којом се помажу пројекти у седам општина на југу и западу Србије, и то са укупно 1,16 милијарди динара.

По тој одлуци, општина Лебане добиће 194 милиона за пројекат изградње Центра за посетиоце Царичин град, док ће Лесковац из буџета бити суфинансиран са 77 милиона динара за изградњу регионалног иновационог стартап центра „Лесковац“.

Општини Бојник за изградњу амфитеатра на платоу код спортске хале у циљу развоја туристичко-образовног капацитета, држава ће помоћи са 36,4 милиона динара, док ће Медвеђи за реконструкцију и доградњу Римског купатила издвојити 151,3 милиона, а за Културни центар у Сијаринској бањи 117,1 милион динара.

Највише новца, 451,25 милиона динара држава издваја за суфинансирање пројекта изградње саобраћајног прилаза ка средњовеконој тврђави „Маглич“ и за реплику средњовековног села са пратећим садржајима, у Краљеву.

Град Прокупље за уређење коловоза и тротоара у оквиру регулације улице Милена Јовановића добиће од државе 48,5 милиона динара, а за реконструкције улице Арсенија Чарнојевића 73,1 милион динара.

Држава ће суфинансирати и изградњу Визиторског центра у Ђавољој вароши, у Куршумлији са 16,2 милиона динара.

Програми интегралног развоја Овчарско-кабларске клисуре и јужне и западне Србије, део су политике равномерног регионалног земље, која је кључна за даљи напредак Србије.

На челу Радне групе за Програм интегралног развоја Овчарско-кабларске клисуре је помоћница министра за међународне односе и европске интеграције Тања Поповић, док Радну групу за Програм интегралног развоја јужне и западне Србије води државни секретар Драган Стевановић.