You are here

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ДОДЕЛУ СТУДЕНТСКИХ СТИПЕНДИЈА СТУДЕНТКИЊАМА ДОКТОРСКИХ АКАДЕМСКИХ СТУДИЈА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ У ОБЛАСТИ ЖЕЛЕЗНИЦЕ ЗА ШКОЛСКУ 2023/2024.

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре расписало је конкурс за доделу стипендија студенткињама докторских академских студија у области железнице изјавио је министар Горан Весић гостујући у јутарњем програму ТВ Прва.

”Влада Србије је у протекле четири године уложила више од милијарду и по евра у реконструкцију старих и изградњу нових железничких пруга. Брза пруга између Београда и Новог Сада симбол је промене у железничком саобраћају а сада градимо њен наставак, 108 километара брзе пруге између Суботице и Новог Сада. У току је пројектовање највећег железничког пројекта у модерној историји Србије - реконструкцију и модернизацију брзе пруге од Београда до Ниша. Осим главних железничких коридора, императив је да се модернизују магистралне и регионалне пруге”, рекао је министар Весић.

Он је рекао да ”инвестиције у железничку инфраструктуру не би биле потпуне без улагања у наш највреднији ресурс, наше људе и њихово знање”. ”Вођени овом идејом, у сарадњи са Међународном банком за обнову и развој и Француском агенцијом за развој, у оквиру пројекта ,,Модернизације железничког сектора у Србији”, обезбедили смо средства за финансирање подршке женама, полазницама докторских студија из научних области, грана или дисциплина повезаних са железничким саобраћајем и транспортом. Циљ је да добијемо квалитетне кадрова у железници, да мотивишемо младе научника да дају свој допринос развоју железнице и мобилности у Србији и да више жена ради на најодговорнијим пословима у српској железници”, објаснио је министар Весић

”Министарство је расписало јавни конкурс намерава за три стипендије, које покривају све трошкове докторских академских студија и трошкове живота за време трајања студија за жене. Јавни позив траје до 18.09.2023. године”, поручио је министар грађевинарства, саобраћаја  и инфраструктуре Горан Весић.