You are here

ВЕСИЋ: ПЕТЉА "ЈАКОВО" ГОТОВА ДО КРАЈА ГОДИНЕ

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић обишао је данас радове на изградњи петље "Јаково", која ће олакшати житељима тог дела Београда излазак на ауто-пут "Милош Велики", а која ће, како је најавио, бити готова до краја године.

Изградњом ове петље испуњава се обећање председника Србије Александра Вучића грађанима Јакова и других сурчинских насеља приликом отварања брзе саобраћајнице Нови Београд – Сурчин.

Весић је указао да су изградњом ауто-пута "Милош Велики", који је донео велике користи земљи, насеље Јаково и индустријска зона остали одсечени од осталих саобраћајница, док сав теретни саобраћај пролази кроз центар Сурчина.

"Зато је важна ова петља, чија је изградњa на захтев Општине Сурчин и председника општине Стеве Шуше, уз обећање председника Вучића, недавно и почела, како би сви који овде живе, али и они који користе индустријску зону, имали директан излаз на ауто-пут ’Милош Велики’", рекао је Весић.

Министар је истакао да ће петља бити завршена до краја године, када ће између 25.000 и 35.000 људи који гравитирају ка том подручју имати директан излаз на ауто-пут.

Као посебно важан због веће безбедности у саобраћају, Весић је напоменуо да тада теретни транзитни саобраћај више неће ићи кроз Сурчин.

Он је прецизирао да је укупна вредност радова нешто већа од 3,3 милиона евра.

"Дошли смо данас да се уверимо како напредују радови, који су доказ да, када се изгради један пут, он практично није завршен, већ касније може и да се коригује у складу са развојем земље. Да нема економског развоја, не бисмо имали инвестиције у индустријској зони, па ни потребе за петљом. Увек смо спремни да одлуке ускладимо тако да доприносе даљем економском развоју", рекао је Весић.

Подсетио је да Сурчин очекује градња Националног стадиона, будући Сајам, где ће бити одржана међународна изложба Експо, а тада ће та општина бити много боље саобраћајно повезана у свим правцима.

Председник општине Сурчин Стева Шуша захвалио је министру Весићу на свој помоћи око реализације пројекта, на који, каже, чекају већ 11 година, јер је петља "Јаково" потреба становништва Доњег Срема.

То значи да ће житељи Јакова стизати до окретнице аутобуса на Бежанији за највише 10 минута, за шта им је сада потребно између 30 и 40 минута, када нема гужве у саобраћају.

"Сва наша села приближили смо Београду, ниједно није даље од 30 минута. Оно што је некада било далеко сада нам је близу, а то је важно и за инвеститоре. Сурчин је у овом тренутку најперспективнија општина у Београду, а остаје још мало да буде и најбоља. А, да бисмо то успели морамо имати људе, попут министра Весића", рекао је Шуша.

Радове на изградњи петље "Јаково" изводи кинеска компанија „CCCC“.