RSS

You are here

Прелиминарне “црне” и „беле” листе грађевинских предузећа до краја године

Прелиминарне "црне" и "беле" листе извођача радова, којима ће се увести ред и заштитили радници у области грађевинарства, биће утврђене до краја године, саопштено је након данашње седнице Радне групе формиране за сачивањавање ових листи, закључено је на данашњој седници тог тела, којој је присуствовала и потпредседник Владе и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић.

 

Државни секретар у Министарству, Миодраг Поледица, рекао је да су идентификована укупно 542 предузећа чија је основна делатност грађевинска, укључујући и путарска предузећа, а радна група је утврдила пет основних критеријума који ће се користити за формирање листе.

 

"Први критеријум су дуговања која та предузећа имају према држави за порез и према запосленима кроз обавезно социјално осигурање. Други се односи на радно-правни статус запослених, односно да ли су стално запослени или ангажовани уговорима о делу или привремено-повременим пословима. Остали критеријуми се односе на поштовање закона о безбедности и здравља на раду, да ли су код евидентиране теже или лакше повреде, и да ли предузеће ангажују раднике на црно", навео је Поледица.

 

Када се према тим критеријумима евидентирају подаци из институција које су укључене у Радну групу, биће могуће сагледати ко се највише држи законских оквира, рекао је Поледица, и најавио да ће прелиминарна листа бити позната до 31. децембра. Такође, напоменуо је да је задатак Радне групе да се ти подаци искористе приликом доношења закона у области грађевинарства.