RSS

You are here

За седам дана предлози радне групе за хитне измене Закона о безбедности саобраћаја

Радна група за бригу и чување младих возача и младих учесника у саобраћају у року од седам дана усагласиће предлоге за измене Закона о безбедности саобраћаја, у делу који се односи на младе возаче, најавила је данас после првог састанка ове радне групе потпредседник Владе Србије и председник Тела за координацију безбедности саобраћаја на путевима, проф. др Зорана Михајловић.

 

„Ово је начин да сви заједно направимо искорак, да спречимо да млади људи страдају у саобраћају“, рекла је Михајловић и упозорила да је овогодишњи биланс страдалих младих у саобраћају 76.

 

Михајловић је рекла да ће се први сет предлога односити на ограничења на младе возаче по питању снаге мотора возила за возаче старости до 21 године, затим нулту толеранција по питању конзумирања алкохола, а трећи сет се односи на повећање казни за младе и возаче који возе малолетна лица. Четврти сет предлога се односи на едукацију возача, због чега су у то тело укључени и представници Министарства просвете и школских установа, рекла је Михајловић и подвукла да је реч о хитним изменама, које би морале да почну да се примењују већ од 1. јануара.

 

 

Она је објаснила да је Радна група за бригу и чување младих возача и младих учесника у саобраћају радно тело које је формирано у оквиру Тела за координацију  безбедности саобраћаја на путевима. Ова радна група имаће проширену улогу, па ће осим рада на изменама и допунама Закона о безбедности саобраћаја радити и на пооштравању правила и санкција за понашање младих учесника у саобраћају, али и на превенцији и едукацији како би се број саобраћајних несрећа у којима млади страдају смањио. Сваки од учесника радне групе задужен је за прикупљање додатних информација из своје циљне групе (ученици, родитељи и други) које би представио на састанцима овог тела, како би се дошло до најбољих предлога за побољшање прописа.

 

Михајловић је нагласила да ће Радна група наставити да функционише и по усвајању Закона о безбедности саобраћаја како би се трајно бавила заштитом младих у саобраћају те да су позвани да се у њен рад укључе и други, а посебно представници медијских удружења.

 

Због лакшег комуникације са младима, Радна група имаће и свој профил на на друштвеној мрежи Фејсбук.


Чланови Радне групе су Горан Весић, градски менаџер Београда, Саша Стојановић, помоћник министра за друмски транспорт, путеве и безбедност саобраћаја Министарства, Душан Вучковић, начелник Одељења у Секретаријату Министарства, Милош Мићић, виши саветник Републичког секретаријата за законодавство, Снежана Вуковић, начелник за стратегију и развој образовања Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Зоран Спасић, руководилац сектора за развој квалификацију и мрежу школа Завода за унапређивање образовања и васпитања, Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја, Милан Вујанић, професор Саобраћајног факултета у Београду, Милан Божовић, в.д. директора Агенције за безбедност саобраћаја, Зоран Скорић, председник Савета родитеља саобраћајно техничке школе, Рајко Димитријевић, председник Савета родитеља Пете београдске гимназије, Зора Добричанин-Никодиновић, председник Савета родитеља Правно пословне школе, Ивана Николић, председник Савета родитеља Медицинске школе на Звездари, учленици Гаврило Стајковац и Милан Алексић.